versnellen bij verlaten van de stal
Wat doe je als je paard of pony zodra hij bijna uit de stal is ineens naar voren springt of rent? De eerste stappen zijn geen probleem en loopt hij keurig met je mee en een seconde later heb je een paard in je nek of heeft hij aan de kant geduwd.
Ik leg aan de hand van een voorbeeld uit mijn eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen. Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.
Het probleem
Socrates liep altijd als een zonnetje achter Fleur de stal uit. En paar maanden geleden echter sprong hij ineens als een slag bij heldere hemel tegen haar aan. En sindsdien is het mis. Fleur heeft al van alles geprobeerd om het te veranderen en iedereen op stal heeft goede raad, maar niets helpt. Hij reageert alsof hij door een wesp wordt gestoken en eenmaal buiten is er niets meer aan de hand. Nadat hij haar hard tegen de enkels heeft geschopt en zij twee weken kreupel liep is ze er klaar mee.
Wat was er aan de hand?
Als we in de stal zijn om te zien wat er gebeurt zie ik dat er 2 grote pakken stro recht tegenover de stal van Socrates opgestapeld staan. Als Fleur met Socrates de stal verlaat moet ze rechtsom draaien, voor de stropakken langs. Als Fleur me laat zien wat er gebeurt valt het me direct op dat Socrates op keurige afstand van Fleur blijft lopen en Fleur niet tegen het stropak botst maar dat de achterhand van Socrates de bocht maar ternauwernood haalt. Ah! Daar zou wel eens de oorzaak kunnen zitten!
Ik vraag aan Fleur of die stropakken er altijd al hebben gestaan. Het antwoord is nee. Sinds een paar maanden ligt er altijd minstens één pak. Dus sinds een paar maanden hebben Fleur en Socrates niet meer de ruimte die Socrates nodig heeft om veilig de stal uit te kunnen. Hij heeft waarschijnlijk de draai een keer te kort gemaakt en hard zijn heupen gestoten. Het paard wil zo snel mogelijk voorbij het gevaarlijke punt zijn, met overigens het risico hij in die haast weer zijn heupen stoot.
De oplossing
We hadden de mogelijkheid om te testen of Socrates hetzelfde doet bij een andere stal. En stal met meer ruimte in de gang voor hem en Fleur om veilig de stal te verlaten. Dat ging gelukkig goed, zowel linksom als rechtsom. Dat had overigens helemaal niet het geval hoeven zijn! Socrates koppelde de pijn aan zijn eigen stal. Een ander paard maakt geen onderscheid en vliegt iedere stal uit. In overleg met de staleigenaar werden de pakken stro verplaatst.
Er was nu weer genoeg ruimte om de stal veilig te kunnen verlaten, maar je kunt niet van een paard verwachten dat hij begrijpt dat dat het verschil gaat zijn. Vanaf dat moment moest Socrates zelf gaan ervaren dat hij zijn heupen niet meer stoot. Ik heb het geluk dat ik hem dat letterlijk uit kan leggen, maar we zijn niet allemaal paardentolk, en ook voor paarden geldt ‘zien (voelen) is geloven’.
Vanaf nu is het een kwestie van geduld en oefenen. Zo lang mogelijk rechtdoor lopen en de bocht maken zodra de laatste achterhoef in de gang staat. En in de deuropening precies op het juiste moment halthouden en weer verder lopen. Socrates leerde snel van de positieve ervaringen en binnen een week was er geen enkele versnelling meer in de laatste meter.
Tips
- Als je paard rustig begint met de stal verlaten en dan ineens versneld, dan ligt dat 9 van de 10 keer aan een onaangename ervaring van zijn achterhand met de deurpost. Soms kun je het horen als dat gebeurt, maar niet altijd.
- Dit kun je voorkomen door de bocht zo ruim mogelijk te maken als je stal verlaat. Zie jezelf en je paard als een auto met trailer. Afhankelijk van de lengte van je paard moet je misschien denken aan een vrachtwagen met oplegger. Vrachtwagenchauffeurs hebben soms de hele weg nodig om de achterkant van de vrachtwagen om de hoek te kunnen krijgen zonder dat paaltje mee te nemen. Dat geldt ook voor ons en een paard. Het hele lijf moet uit de stal zijn voordat je de bocht kunt maken omdat er niet zo heel veel buiging in de ribbenkast en heupen zit.
- Daarnaast is het belangrijk dat de deuropening veel breder dan het paard is. Dat klinkt misschien als een open deur maar er zijn nog altijd stalopeningen, zeker in wat oudere boerderijen, waar het paard erg weinig ruimte heeft.
- Om het probleem op te lossen als het er eenmaal is, moet je rekening houden met veel verschillende factoren. De beschikbare ruimte om de draai te kunnen maken, je eigen karakter, rust en geduld, de mate van door het paard ervaren pijn en het karakter van je paard spelen allemaal een rol.
Herken je dit en heb je hulp nodig? Neem contact op! info@horsedialoguecentre.nl of 06 29 45 00 39
Dit artikel is eerder verschenen op BitMagazine.nl in de rubriek Probleem & Oplossing.