Connecting horses & people


Het Horse Dialogue Centre

Gespecialiseerd in de veilige en zorgeloze omgang tussen mens en paard!!

 niet stilstaan tijdens poetsen

Wat doe je als je paard geen tel stilstaat terwijl je hem poetst? Of naar je bijt en slaat? In plaats van dat het een ontspannen moment van verzorgen is, erger je je kapot of sta je doodsangsten uit. 

Ik leg aan de hand van een voorbeeld uit mijn eigen praktijk uit hoe je dit op kunt lossen. Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Pony Newton staat geen tel stil als Fleur hem wil poetsen. Het komt regelmatig voor dat ze klem zit tussen de stal of de muur en haar pony. En als ze hem onder zijn buik wil poetsen is het helemaal gedaan. Dan trapt of bijt hij naar haar. Als ze er echt genoeg van heeft geeft Fleur hem een tik of zegt boos dat hij op moet houden. Maar vaak genoeg springt ze snel aan de kant om niet geraakt of geplet te worden. En dit gaat al jaren zo.

Wat was er aan de hand?

Het ongewenste gedrag van Newton bestaat uit voortdurend heen en weer lopen als hij aangebonden staat en slaan en bijten als zijn buik wordt gepoetst.

Newton en Fleur leerden elkaar kennen toen Newton 3 jaar was. Fleur had net een jaar rijles op de manege gehad. Dus een groene ruiter en een groene pony... Dat is in het algemeen geen beste combinatie en niet aan te raden. De mens weet niet zoveel van paarden en hoe je die moet opvoeden en het paard weet nog niet hoe hij zich moet gedragen in mensenwereld.

Niet gehinderd door al teveel ervaring had Fleur geen helder beeld van wat ze wel of niet goed moest vinden. Die twijfel zorgt er automatisch voor dat ze niet erg consequent is in het aangeven van grenzen. Bovendien is ze dol op het dier en vindt ze het moeilijk om ‘streng’ tegen hem te zijn.

Daarnaast vindt Newton, zoals veel paarden, het poetsen van zijn buik niet echt fijn. Fleur doet dat erg snel en niet erg voorzichtig. Newton had al vroeg ontdekt dat als hij slaat of bijt dat gedoe snel afgelopen is. Dus dat doet hij iedere keer weer. Met succes!

Omdat Newton zich zo gedraagt wil Fleur natuurlijk zo snel mogelijk van van het poetsen af zijn. Het is een nogal gejaagd en onrustig tafereel.

De oplossing

In dit geval ligt in het gejaagde en onrustige geheel ook de oplossing. Newton wordt onrustig omdat Fleur zo onrustig is. En dat is ze natuurlijk omdat ze onzeker en bang wordt van het gedrag van Newton. Heel begrijpelijk.

De grap is alleen dat als je zelf rustig bent en niet gejaagd met de borstels in de weer bent, Newton gewoon blijft staan, en zelfs een beetje staat te doezelen. Oók als je zijn buik poetst!

Tips

  • Het gaat hier om rust en onrust. Maar wat is rustig? Dat is voor iedereen verschillend en niet ieder paard reageert op dezelfde manier op dezelfde persoon. Als je een paard hebt dat op de poetsplaats maar heen en weer blijft lopen, zorg er dan in ieder geval voor dat jij geen extra bron van onrust bent. Beweeg rustig. Kom je vol stress aan bij je paard? Zet een emmer bij de stalingang en gooi je stress daar in. Meestal helpt het als je je bewust wordt van je ademhaling. Probeer zo laag mogelijk in je buik te ademen. Doe niet alsof je de rust zelve bent terwijl de emoties door je lijf gieren of als je geladen bent van de stress en daar niet makkelijk van af komt. Dat is niet erg. Laat iemand je paard op de wei zetten en ga er lekker bij zitten. Dat is beter voor jullie allebei.
  • Ben jij helemaal zen en staat je paard dan nog niet stil? Zoek hulp van een gedragsspecialist, want dan spelen er andere dingen mee.
  • Ben je van nature een energiek mens? Geen probleem! Het is dan wel fijn als je een paard hebt dat een koele kikker is. Dan is hij niet zo onder de indruk van jouw hoge energie en jij vindt waarschijnlijk een moment van rust bij je rots in de branding. 
  • Wat te doen bij paarden die gewoon stilstaan maar wel slaan en bijten als je zijn buik poetst? Daar gaan we het een andere keer over hebben. Bedenk in ieder geval dat de buik van een paard een kwetsbaar en gevoelig deel van zijn lijf is. Gebruik een zachte borstel, beweeg rustig en bouw het op.

Herken je dit en heb je hulp nodig? Neem contact op! info@horsedialoguecentre.nl of 06 29 45 00 39 

Dit artikel is eerder verschenen op BitMagazine.nl in de rubriek Probleem & Oplossing